top of page
  • Obrázek autoraAdam Pýcha

Jak se rodí bestseller? Jak se stát spisovatelem? A jak se píše skvělá romantická kniha? Besedy z festivalu KNIŽNÍCH ZÁVISLÁKŮ

Aktualizováno: 23. 12. 2023

Na začátku roku 2023 bych nikdy neodhadoval, že opravdu uspořádáme náš první Festival Knižních závisláků. Byl to náš velký sen, který se stal skutečností a navíc jsme se mohli vydat do Ostravy. Doufám, že jste četli nadšené ohlasy návštěvníků, protože to bylo opravdu úžasné. Dorazilo více než 500 návštěvníků a proběhlo 10 besed, křtů a jiných literárně laděných setkání. Já jsem byl spokojen a věřím, že to je začátek krásné tradice.



Nemusíte ovšem smutnit. Naše besedy jsou zaznamenány a můžete si je pustit klidně hned. Já jsem měl možnost moderovat čtyři z nich a byl to opravdu velký moderátorský zážitek. Program jsme připravovali s kolegyní Kateřinou Valterovou a myslím, že se podařilo dostat do Ostravy opravdové hvězdy literárního nebe a řadu dalších nesmírně zajímavých osobností.

Jak se píše bestseller? Rozhovor s Karin Krajčo Babinskou a Leošem Kyšou

První beseda a ihned nesmírný úspěch. Věděl jsem, že Karin s Leošem budou mít skvělou vzájemnou energii a otevřeně promluví o nakladatelském i knihkupeckém světe. Tuto besedu si musí pustit každý autor, který nechce žít ve světě iluzí a zároveň může fungovat jako výborná motivace.


Jak se stát spisovateli? O tom si povídáme se spisovateli

Na toto setkání jsem se neuvěřitelně těšil. Dorazil totiž Petr Brož, který má na svém kontě jeden z největších bestsellerů pro děti, který nese název Vesmírníček. Dorazil i zkušený hudební novinář a LOTR guru Jarda Konáš a skvělá spisovatelka Lenka Pastorčáková. Všichni tři mají na svém kontě zajímavou kariéru nespisovatelskou a mohou se podělit o zkušenosti, jak vstoupit na pole literární. Bylo to moc příjemné povídání.


Kde se nachází česká fantastika a proč nepíšeme erotické romány?

Nejrychleji vyprodaná beseda a není se čemu divit. Když dorazí legenda v podobě Františka Kotlety, tak je o zábavu postaráno. K tomu jsem pozval mladou a nesmírně populární spisovatelskou krev z nakladatelství HOST. Pavel Bareš patří mezi nejviditelnější autory mladé fantastiky a potvrdil, že je osobností opravdu všestrannou. A v neposlední řadě dorazila Kristýna Sněgoňová, která je již také pojmem a autorkou, která má početné zástupy věrných fanoušků.



Literární jiskření s nejpovolanějšími autorkami romantické a erotické literatury

Poslední beseda z mého moderátorského maratonu. Na pódiu jsem strávil celý den, ale nelitoval jsem ani jediné minuty. Na poslední besedu jsem si totiž pozval autorky, které čtenáři znají díky jejich young adult, romantickým či přímo erotickým příběhů. Tess Puffrová, Michaela Brnková a M. K. Hardy potvrdily, že svému řemeslu rozumí a výsledkem byla diskuze plná praktických rad a hlavně vhledu do myšlení autorek těchto příběhů. Bylo to skvělé.


A kam by se měl festival vydat příště? Můžete nám pomoci to rozhodnout.


Kde se má příště konat náš festival?

  • Brno

  • Ostrava

  • Praha

  • Plzeň


bottom of page