top of page
  • Obrázek autoraAdam Pýcha

Proč číst Chladnokrevně (Truman Capote)


Autor: Truman Capote

Žánr: True Crime, non-fiction

Vydáno: 1965 v USA

První vydání v ČR: již 1968

Goodreads: 4.08 a téměř 700 000 hodnocení

Vydala: Vendeta 2022

Další zásadní díla autora: Snídaně u Tiffanyho (1958)


Poznámka: Tento text je scénářem a podkladem k videu, které najdete na mém YouTube kanále.


Chladnokrevně je základním dílem žánru true crime, které napsal americký spisovatel Truman Capote. Tato kniha, která vyšla v roce 1965, zaznamenala skutečný příběh brutální vraždy rodiny Clutterových, která se odehrála v roce 1959 v malém kansaském městečku Holcomb. Capote strávil šest let zkoumáním a dokumentováním tohoto případu, a to jak z pohledu obětí, tak z pohledu pachatelů.


Dílo se otevírá popisem idylického života rodiny Clutterových, skládající se z Herberta Cluttera, jeho manželky Bonnie a jejich čtyř dětí. Capote detailně vykresluje atmosféru maloměstského života a představuje čtenářům členy rodiny jako milující, pracovité a respektované občany. Tato pasáž dává čtenářům možnost vytvořit si silný emocionální vztah s oběťmi. Jedná se ovšem o pasáž relativně dlouho a s výrazným vlivem autorových beletristických schopností.


Capote dále představuje dva zločince - Perryho Smithe a Richarda "Dicka" Hickocka, kteří byli později odsouzeni a popraveni za vraždu Clutterových. Autor se zaměřuje na jejich osobní životy a vnitřní konflikty, které je nakonec vedly k tomuto hrůznému činu. Capote se nevyhýbá detailům týkajícím se zločinu, ale také se snaží vykreslit složitější obraz obou zločinců a jejich motivací. A právě tento jeho přístup byl následně vnímán veřejností částečně kriticky.


Jedním z nejzajímavějších aspektů knihy je Capoteho inovativní přístup, který kombinuje žurnalistický přístup, ale zároveň s důrazem na čtivost." (non-fiction novel). Capote spojuje pečlivě zjištěné informace s prvky beletrie, což čtenářům umožňuje ponořit se do příběhu a současně získávat autentický pohled na reálný kriminální případ.


Capoteho jazyk je přesný, poetický a občas až lyrický, což dává příběhu silný emocionální dopad. Jeho schopnost vykreslit komplexní charaktery a současně zachovat napětí detektivního příběhu. V první části příběhu a vlastně v celé knize se setkáváme s obrovským množstvím detailů, které autor musel sbírat s extrémní pečlivostí, ale občas se objeví otázka, zda mohl takový detail vůbec sám navnímat. V momentech, kdy se dostáváme k myšlenkovým pochodům obětí i zločinců, tak se kniha překlápí více do roviny beletrie.


Jaká byla motivace pachatelů?


Motivace pachatelů, Perryho Smithe a Richarda "Dicka" Hickocka, byla založena na zisku a chybných informacích. Hickock se dozvěděl od spoluvězně Floyd Wellsa, který dříve pracoval pro Clutterovy, že Herbert Clutter je bohatý a v domě uchovává velké množství hotovosti. Hickock se rozhodl, že se zmocní peněz a navrhl tento plán Smithovi, který byl zpočátku váhavý, ale nakonec souhlasil. Jejich motivací bylo tedy spáchání loupeže, která by jim přinesla finanční zisk.


Nicméně, informace o velkém množství peněz byly nesprávné. Skutečnost byla taková, že Herbert Clutter byl proti uchovávání hotovosti v domě a veškeré transakce prováděl šekem. Když vrahové zjistili, že v domě nejsou žádné peníze, rozhodli se zabít celou rodinu, aby nezanechali žádné svědky. Nicméně s touto možností už předem počítali.


Přestože byl původní záměr spáchat loupež, situace se rychle zvrtla ve čtyřnásobnou vraždu.


V knize Capote zkoumá i osobní pozadí a životní zkušenosti obou zločinců, které mohly přispět k jejich ochotě spáchat tak brutální čin. Perry Smith měl traumatizující dětství plné zneužívání a zanedbávání, zatímco Dick Hickock pocházel ze stabilnější rodiny, ale měl problémy s alkoholem a zákonem. Capote se pokouší pochopit psychologii obou mužů, ale nedává jednoduché odpovědi na otázky týkající se jejich motivace a rozhodnutí spáchat takový zločin.


Pohled na zločince a pachatele jako na lidské bytosti je obecně extrémně zajímavý.


Jaký kniha měla úspěch a jak reagovala společnost na její vydání?


Kniha měla po svém vydání v roce 1965 obrovský úspěch a rychle se stala bestsellerem. Kritici i čtenáři ji chválili pro svůj inovativní přístup, mistrovské vypravěčství a schopnost Capoteho ponořit čtenáře do světa reálného kriminálního případu.


Společnost reagovala na vydání knihy s velkým zájmem a fascinací. Toto dílo přitahovalo pozornost médií a veřejnosti nejen kvůli hrůznému příběhu, ale také díky Capoteho inovativnímu stylu psaní, který kombinoval prvky beletrie a žurnalistiky. Výsledkem byl nový žánr - non-fiction novel, který ovlivnil mnoho autorů a novinářů v následujících letech.


Současně kniha vyvolala také debaty o etice a morálce, které se týkaly především způsobu, jakým byly popsány zločiny a zločinci. Někteří kritici argumentovali, že Capote příliš zveličuje a romantizuje zločince, což by mohlo vést k určité sympatii vůči nim. Tato kritika se zaměřovala především na to, že kniha může potenciálně ospravedlňovat činy pachatelů nebo je zobrazovat v příliš lidském světle.

Celkově kniha vyvolala silné reakce a společenské diskuse, které přispěly k jejímu úspěchu a zároveň ovlivnily žánr true crime jako celek a stála u jeho vzniku.


Můj finální verdikt a hodnocení?


V závěru mého povídání o knize "Chladnokrevně" je třeba zdůraznit několik aspektů, které mi přišly důležité a stojí za pozornost čtenářů.


Za prvé, musím stále připomínat, že nové vydání této klasiky má opravdu krásnou obálku, která dává knize moderní nádech a jistě upoutá pozornost nových čtenářů. Dále, pokud máte zájem o dílo a jeho vznik, doporučuji se podívat na film "Capote" z roku 2005, ve kterém Philip Seymour Hoffman exceluje v hlavní roli a taktéž za tuto roli obdržel Cenu akademie.


Pro milovníky žánru true crime je "Chladnokrevně" jednoduše nezbytnou četbou. Kniha představuje stavební kámen tohoto žánru, ale zároveň i samostatně funguje skvěle. Je pravda, že v některých částech je kniha pomalá a až příliš detailní, ale díky tomu dokáže budovat atmosféru a dokonale přiblížit dobu, v níž autor žil.


U podobných knih si vždy říkám, jak extrémně náročné musí být sbírání všech faktů a detailů, kterých jsou v knize tisíce a tisíce. Capote si zde občas trochu pomáhá přibarvením reality, což vnáší do díla prvky klasické beletrie. Přesto se jedná o skvělou knihu, která si zaslouží být čtena ještě mnoho let. Jděte do toho.


bottom of page