top of page
  • Obrázek autoraAdam Pýcha

Nejlepší tablet pro děti? Mé doporučení a zkušenost

Pro info milí čtenáři. Veškerou elektroniku nakupuji u Alza.cz a vše ostatní, tedy knihy, čtečky knih či dárky samozřejmě u nás na KnihyDobrovsky.cz.

Já vím, že se o tom často vedou diskuze. Od kdy dát dětem tablet či mobil? Dávat jim vůbec podobná zařízení? Nicméně se na to podívejme pragmaticky. Já mám doma dvě malé děti, které dělí necelé tři roky. Tablet často může pomoci rodičům uchovat si psychické zdraví, což je fakt, který zde možná ještě několikrát připomenu. Ke všemu je ovšem potřeba přistupovat s rozumem.

Tablet je dobrý sluha, ale zlý pán

Naše dcery dostaly svůj první tablet zhruba kolem dvou let věku. Hledal jsem tedy zařízení, které by bylo odolné, lehké a za příznivou cenu. S čím mám zkušenost?

Určitě bych zásadně doporučil TAB A7 a obecně spíše menší rozměry zařízení. Dětem stačí obrazovka pod deset palců celkově je zařízení lehčí a lépe skladné. Možná budete uvažovat o nějakých variantách dětských tabletů, které jsou pro děti přímo přizpůsobeny, ale nenašel jsem zařízení, které by dávalo smysl. Jsou zpravidla drahá, zastaralá a i vzhledově nepěkná.


Proto jsem se rozhodl koupit tablety, které jsou obecně určeny pro běžné uživatele. Výše uvedené modely mají opravdu dlouhou výdrž baterie a jsou dost odolné. Děti po nich skáčou, padají s nimi či na nich svačí. Přesto nám slouží dlouho a dobře. Nicméně k nim určitě musíte dokoupit příslušenství v podobě obalu. Ideální jsou barevné silikonové obaly, které koupíte u desítek prodejců či klidně na Amazonu. Já doporučuji takové, které mají možnost vytvoření stojánku. To děti využívají opravdu hodně a oceníte to u stolu.

Co určitě u tabletu pro děti doporučuji:

  • Silikonový obal

  • Rychlé nabíjení

  • Android bohatě stačí

  • Wifi bohatě stačí. Nezažil jsem situaci, kdy bych potřeboval mobilní internet

  • Zvažte klidně prodloužení záruky, byť třeba mé tablety jsou zatím bezporuchové

  • Pokud by bylo k dispozici bezdrátové nabíjení, tak je to fajn bonus

Nebudou u toho děti pořád sedět? A co tam uvidí?!

Google obecně nabízí služby pro rodiče, takže můžete omezit obsah, který děti na tabletu děti mohou navštívit či vidět. To zásadně doporučuji, byť nepovažuji toto rozhraní za příliš intuitivní. Nejvíc problematické se nám jevilo a stále jeví YouTube a to i YouTube kids. Já osobně bych tam děti nepouštěl vůbec, protože je extrémně složité mít obsah pod kontrolou. V opačném případě se musíte smířit s milionem videí, které dětem vnucují hračky, sliz či jiné podobné věci.


Hodně doporučuji službu ESET parental control. Ta vám umožní hlídat všechna zařízení vašich dětí a to i včetně času, který na zařízeních stráví. Lze zasílat notifikace, sledovat grafy... Je to vážně velmi dobré a funguje to skvěle. Najdete i řadu výborných her, které jsou edukativní a budete mít o trochu lepší pocit, že se děti i něco naučí, když už mají mít tablet v rukou. Jen se připravte, že za většinu si zaplatíte a ty částky dost narůstají.


Naše děti naštěstí s tablety příliš času netráví. Jsou hodně na zahradě a když jedou na prázdniny, třeba k babičkám, tak si tato zařízení vůbec s sebou neberou. Je to celkově jen o zdravém přístupu rodičů. Když nemáte nastavena pravidla, může se to zvrtnout. Jinak jsou tablety pro děti dost fajn. Co si o tom myslíte?


bottom of page